Over paarden

Paarden gebruiken geen woorden. Maar ze communiceren wel, via hun lichaam. De beweging van een oor, staart of hoef kan boekdelen spreken. 

Wat me in paarden zo aanspreekt is de combinatie van hun fysieke kracht en hun gevoeligheid. Ze zijn zoveel sterker dan de mens, en zoveel sensitiever - en toch zijn ze bereid om met ons samen te werken. Wie leert wie eigenlijk iets?  

 

Paarden kunnen ons veel bijbrengen over samen zijn, of gewoon alleen al Zijn. Als kuddedieren is verbondenheid hun natuur. Ze kunnen ons ook helpen ons met onszelf te verbinden - met onze kracht en kwaliteiten, en met de delen in onszelf die we afwijzen, die we niet kunnen of liever niet willen zien. Zo zijn paarden, al zijn het soms bijzonder pittige spiegels, bijzondere helende helpers.

 

Mijn liefde voor deze dieren begon als kind; toen ik tien was, mocht ik eindelijk op ponyrijles. Een goede ruiter ben ik nooit echt geweest of geworden. Voor mij stond en staat de relatie met het dier voorop.

Bij paarden zijn helpt me vaak om even uit de verhaaltjes in m'n hoofd te stappen en 'in het moment' te zijn. Het houden van mijn paarden (op twee manieren) heeft me naar buiten gebracht, de natuur in. Veel meer in contact met de seizoenen en met wind, zon, regen. Letterlijk in beweging ook - lekker aards poep scheppen. 

 

Van mijn eerste eigen paard Oberon heb ik van alles geleerd wat ik nog niet wist over wat paarden van nature nodig hebben. Ruimte om te bewegen, kuddegenoten, altijd beschikking over goede voeding. Ik heb het geluk mijn paarden aan huis te kunnen houden. Hun woonplek heb ik ingericht als zogenoemd 'paddock paradise'. Er loopt een pad ('track') om het hele terrein heen, er zijn verschillende weitjes, er is een vijver waaruit ze kunnen drinken, een bak, en een stal waar ze naar believen in en uit kunnen. Het verveelt nooit om ze over hun terrein rond te zien scharrelen en te observeren hoe ze zich tot elkaar verhouden. 

 

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met het fenomeen 'paardencoaching' - oftewel coaching met behulp van paarden. Ik woonde een workshop bij waarin opstellingen werden gedaan met paarden en was verkocht. Het was alsof ik dit werk 'herkende'.

In 2015 volgde ik een jaartraining sjamanistisch coachen met paarden, en later een bijscholing cognitief coachen met paarden. Het coachen met mijn eigen paarden vind ik bijzonder, mooi, intensief. Met niets te vergelijken. Het heeft me op een andere manier naar (mijn) paarden doen kijken.

 

In de tijd dat we op onze plek in Dedemsvaart wonen, is de kudde geregeld van samenstelling veranderd. Oberon is in april 2021, op 26-jarige leeftijd, ingeslapen. De spil van de kudde. Nu wonen er vier mooie merries in het paddock paradise: Ruby, Puck, Femke en Keesje.