Hoe luister je naar je hart?

Het klinkt zo mooi: naar je hart luisteren. Maar hoe doe je dat eigenlijk in de praktijk? Om je hart aan het woord te laten, zijn drie dingen nodig.

 

1. Vertragen

Als je aan het hollen bent (al is het alleen maar in je hoofd), kun je niet naar je hart luisteren. Je hart vraagt van je om langzamer te gaan. Pas als je je pas vertraagt en rust neemt, kun je stilstaan - letterlijk en figuurlijk - bij wat er in je omgaat. Ga langzamer. Wandel eens heel aandachtig. Ga even zitten of liggen op een plek die je uitnodigt.

 

2. Verstillen

Je hart heeft doorgaans geen megafoon tot z'n beschikking. Om zijn boodschap te kunnen horen, is het nodig dat je stil wordt. Zoek dus een rustige plek op, in huis of in de natuur, zet je telefoon uit, laat je even niet storen. Word stil. Je hoeft geen uur in Lotushouding op een meditatiekussen te zitten (al is daar natuurlijk niks op tegen). Het enige wat je hoeft te doen, is even stil zijn en je aandacht richten op je hartgebied.  

 

3. Verruimen

Het hart is een enorme ruimte. Waar stress je blik en je aandacht vernauwt, zorgt liefde voor ruimte. Een open hart heeft plek voor elke gedachte, elk gevoel dat opkomt. Het verwelkomt alles met liefde. Het is vriendelijk en heeft compassie.

Dus stel je voor, als je zo rustig zit met je aandacht bij je hart, dat deze plek zich opent en ruimer wordt. Voel maar hoe ruim. En sta alles wat zich nu aan je voordoet, volledig toe. Adem rustig in en uit, waarbij je voelt dat je hart mee-ademt. 

Blijf zo een paar minuten zitten. 

 

Als je het fijn vindt om te schrijven, kun je ook deze schrijfoefening doen om je hoofd, lichaam en hart aan het woord te laten.

 

Dit liet mijn hart mij via deze oefening weten: 

'Als mijn hart het voor het zeggen had... dan zou ik vriendelijk zijn voor mezelf. Als mijn hart het voor het zeggen had zou ik alles en iedereen vanuit vriendelijkheid betreden. Met een lichte verwondering. Ik zou zacht stralen vanuit mezelf.

Als mijn hart het voor het zeggen had dan zou alles mogen verzachten. Niet slap worden, nee. Zachter. Vriendelijker. Glimlachend.

En als mijn hart sterker was dan zou het af en toe ook uitbarsten in pure joy.  Pure levensvreugde. Bijna niet te bevatten zo grote liefde voor Alles. Als mijn hart het voor het zeggen had dan zou ik onmetelijk veel van alles houden. Van alles en iedereen. Ik zou iedereen zien met de ogen van het hart en van alles houden. 

Als mijn hart het voor het zeggen had dan zou ik het pad van pure joy volgen.'